Waarom investeren in Oekraïne? De Norwegian-Ukrainian ICT Investment Conference gaf het antwoord op deze vraag.

Nov 24, 2015

De meest innovatieve landen in de wereld zien Oekraïne  nog steeds als een zeer populaire bestemming om te investeren. We hadden het al over Zweden en Nederland in onze recente berichten en deze keer wilden we een paar nieuwtjes delen van de Norwegian-Ukrainian ICT Investment Conference, die plaatsvond in Oslo op 11 november 2015.

De conferentie werd georganiseerd door de Noorse-Oekraïense Kamer van Koophandel samen met de European Business Association (EBA), IKT Norge en Seed Forum en was vooral gericht op het verkennen van mogelijkheden voor IT-gerelateerde samenwerking tussen Noorwegen en Oekraïne.​

De belangrijkste  sprekers waren de Oekraïense minister van Landbouw en Voedselkwaliteit, Oleksii Pavlenko en de Noorse minister van Buitenlandse Zaken, Børge Brende. Bovendien waren er presentaties van topmanagers van Noorse en Oekraïense bedrijven, en de Franse filosoof Bernard-Henri Lévy.

Op de foto’s: Lars Peder Brekk, Algemeen Directeur  Altinn; Vidar Helgesen, Minister van EU-zaken van Noorwegen; Børge Brende, Minister van Buitenlandse Zaken (N).Bron: www.nucc.no

Lees hier de belangrijkste punten uit de conferentie:

  • Volgens de EBA zijn meer dan 74.000 Oekraïense IT-specialisten momenteel werkzaam bij IT outsourcingprojecten. In 2020 zal dit aantal naar verwachting tweeënhalf maal zo veel zijn.
  • De Noorse export naar Oekraïne bedroeg in 2014 $140 miljoen.
  • Op dit moment werken meer dan 2.000 Oekraïense software ontwikkelaars in externe software development teams voor Noorse IT-bedrijven.
  • In de afgelopen maanden zijn de Noorse investeringen in de Oekraïense IT, energie, landbouw en industrie tien maal gegroeid.
  • Børge Brende, de Noorse minister van Buitenlandse Zaken, is van mening dat de oorlog in het oosten van Oekraïne geen reden is om potentiële beleggers af te schrikken. Oekraïense programmeurs blijven deskundig, ervaren en bieden hoogwaardige digitale oplossingen tegen een concurrerende prijs.
  • Het potentieel voor telecom nearshoring is nog grotendeels onbenut.
  • Roger Schjerva en Heidi Austlid van IKT Norge zeggen dat Noorwegen ongetwijfeld een voorsprong heeft op de concurrentie als het gaat om mobiel- en webdesign, digitale media-oplossingen, en MedTech. Maar toch mist het land ervaren IT-specialisten met een goed zakelijk instinct.
  • Gemiddeld duurt het ongeveer 4-6 maanden om een ervaren software-ontwikkelaar in te huren, wat leidt tot vertragingen in de oplevering op grote IT projecten.
  • Lees hier hoe u ontwikkelaars inhuurt in Oekraïne

Arne Mjøs, CEO van Itera ASA, is van mening dat de beste manier om een efficiënte outsourcing relatie op te bouwen is om inhouse software ontwikkeling te combineren met offshoring / nearshoring.

Bekijk ook de toespraak van Børge Brende, Minister van Buitenlandse Zaken, waarom Oekraïne zoveel potentieel heeft om in te investeren.

Als u meer wilt weten over de praktische aspecten van offshore software development in Oekraïne, neem gewoon even contact met ons op. Wij helpen u graag!
 

Contacten

Leave this empty:

Bel ons

+31 (0) 75 302 0011

 

Zaandijkerweg 8
1521 AX Wormerveer
Nederland

 

Algemene Voorwaarden