Hoe U Uw Startup Niet Verwoest Met Offshore Software Development Diensten

Oct 09, 2017

offshore-software-development-services

Het inhuren van een remote team is een trefzekere manier om het tekort aan tech talenten, dat veel startups tegenwoordig tegenkomen, op te lossen. Maar u moet tijd  en moeite steken om ervoor te zorgen dat uw offshore ontwikkelingsteam een waardevolle aanvulling op uw bedrijf wordt. Om u te helpen hebben we besloten om beproefde inzichten over externe samenwerking van ervaren ondernemers te verzamelen en in dit artikel aan te bieden. Leer hoe u uw startup niet verwoest met software outsourcing en in plaats daarvan geniet van de meerdere voordelen.

Doe uw huiswerk voordat je een offshore ontwikkelteam inhuurt

Hier zijn de drie belangrijkste punten die u moet overwegen voordat u met een remote samenwerking begint:

 1. Leer meer over de beschikbare remote samenwerkingsverbanden. De meest verspreid zijn project outsourcing, toegewijd team en uitgebreid team. Het is erg belangrijk om de kostenstructuur en de prijs-kwaliteitsverhouding van elk verband te analyseren om de meest geschikte voor uw bedrijf te kunnen kiezen. Talentvolle software ingenieurs zijn overal duur, maar vergeet het stereotype "hoe meer u betaalt, hoe hoger de kwaliteit is". Sommige samenwerkingsverbanden zorgen ervoor dat u voor de tijd betaalt die ontwikkelaars hadden doorgebracht voordat zij zich bij uw project hebben aangesloten, "niet gewerkte tijd" en de diensten van projectmanagers en bedrijfsanalisten. 
 2. Overweeg verschillende soorten contracten. De meest voorkomende zijn zo’n contracten als Tijd en Materiaal, Vaste Prijs, Tariefkaart en Kosten +. Hier zijn enkele adviezen die u zullen begeleiden bij het selectieproces:
  • Als uw project klein is en de vereisten vooraf zijn vastgesteld, kan het Vaste Prijs contract een goede optie zijn. Het is het meest voorspelbare van alle samenwerkingsverbanden qua budget en timing. Maar toch kan het de duurste blijken te zijn. Leveranciers weten dat ontwikkeling meer middelen kan vereisen dan oorspronkelijk gepland, dus ze verhogen de vaste prijs om de mogelijke risico's te dekken. 
  • Het Tijd en Materiaal contract (T & M) werkt voor u als u verwacht dat uw projectvereisten in de loop van het ontwikkelingsproces veranderen. Het grootste nadeel is dat de budgetcontrole erg laag is — u weet nooit precies hoeveel u aan het eind van de maand moet betalen. 
  • Als u een lange termijn project hebt met veel wijzigingen in vereisten, maar toch een hoog niveau van budgetcontrole wilt, moet u met een tech partner samenwerken die de Tariefkaart of de Kosten + contracten aanbiedt. Hiermee betaalt u uw ontwikkelaars de maandelijkse lonen en een vast bedrag voor de diensten van de leverancier.
 3. Zorg voor een interne tech expert. Als u als oprichter niet over voldoende technische kennis of tijd beschikt om dagelijks met de tech partner en het remote ontwikkelingsteam te communiceren, moet u een tech specialist inhuren voor de rol van teamleider en/of productmanager. Zij zijn verantwoordelijk voor het documenteren van de technische vereisten van het product en de communicatie met het offshore team.

Stel een goed georganiseerd ontwikkelingsproces vast

Een gestructureerd software ontwikkelingsproces brengt u halverwege naar de verwachte resultaten. Hier zijn de stappen die u nodig hebt om zich voor te bereiden op samenwerking met een offshore ontwikkelteam: 

 1. Bereid de vereisten voor uw externe team voor. Zorg ervoor dat u de taken duidelijk maakt waaraan uw offshore ontwikkelaars tijdens de eerste maand zullen werken. Twee weken is het minimum, maar streef naar meer.
 2. Bepaal en documenteer de productstrategie en geef alle teamleden er toegang. Op deze manier weet iedereen in het team welke veranderingen er met het product gebeuren en het werkt in overeenstemming met uw doelstellingen.
 3. Kies de producteigenaar, de persoon die verantwoordelijk is voor de communicatie met klanten en belanghebbenden. De eigenaar van het product verbindt de behoeften van uw klanten met het ontwikkelingsproces en daarom moeten zij over een grondige kennis over uw bedrijf beschikken.
 4. Bereid de middelen voor om met uw offshore ontwikkelteam te communiceren: 
  • direct messaging en videoconferenties programma’s (Slack, Skype, Hipchat, Google Hangouts, enz.) 
  • diensten voor samenwerking en task tracking (Trello, Asana, Jira, InVision, Yammer, G Suite)  
 5. Kies een software-ontwikkeling methode. Agile is een goede optie:
  • Als uw bedrijf snelle reacties op wijzigingen vereist 
  • Omdat het de producteigenaar toestaat om op de hoogte te blijven van het ontwikkelteam via standaard vergaderingen en middelen.

Als u kiest om  een andere methode te volgen, moet u nog steeds vergaderingen op uw agenda zetten voor het plannen en beoordelen van werk. Lees dit artikel voor meer informatie over praktische tips voor offshore teambeheer.

Laat uw offshore team zich gelijk voelen met uw lokale team

U moet klaar zijn om de afstand te compenseren om zowel je lokale als externe ontwikkelaars als één integraal team te laten functioneren. Deze tips kunnen u helpen:

 1. Creёr een uitdagende omgeving waarin elke ontwikkelaar continu leert en steeds beter wordt.  
 2. Huur kandidaten voor 'cultural fit' in om de omgeving, die u hebt gecreёrd, te ondersteunen.
 3. Pas dezelfde regels toe op zowel lokale als externe ontwikkelaars. Het zal uw remote team helpen om zich net zo gewaardeerd en belangrijk te voelen als uw lokale team.
 4. Naast het organiseren van teambuilding zo vaak mogelijk, moeten uw ontwikkelaars een ruimte hebben om te communiceren over alledaagse onderwerpen. 

nicholas-daniel-richards-shiphero-headshot“We benaderen externe teamleden niet als middelen. We verwachten van iedereen dat ze elkaar begrijpen, deelnemen en met elkaar samenwerken, net zoals in één kantoor.” 

Nicholas Daniel-Richards,
De co-founder van ShipHero
Lees het volledige interview

Kies Voor Communicatie

Communicatie is de sleutel tot uw succes met offshore ontwikkeling, en dit is geen overdrijving. Hier zijn een paar tips om uw communicatieproces goed te organiseren:

 1. U en uw offshore ontwikkelteam moeten tenminste één taal gemeen hebben — anders zal het te moeilijk zijn om technische concepten en ideeën uit te leggen.
 2. Blijf communiceren met uw offshore team — het sturen van taken zonder iets te zeggen helpt u niet om vertrouwen op te bouwen. Communiceer in plaats daarvan zo vaak mogelijk met uw externe ontwikkelaars om misverstanden tot een minimum te beperken.
 3. Wees beschikbaar om de vragen van uw offshore-medewerkers te beantwoorden. Zorg ervoor dat u een productmanager aan je zijde hebt als je geen tijd hebt om deze taak zelf te beheren.
 4. Nodig aan het begin van uw samenwerking uw externe ontwikkelaars bij u op kantoor uit voor tenminste een week. Als u ze niet kunt hosten, bezoek ze dan zelf.
 5. Maak verschillende chats in uw messaging app en organiseer ze op basis van onderwerpen en medewerkers — dat zal de communicatie efficiënter maken.
 6. Maak kennis met uw medewerkers, niet alleen als ontwikkelaars, maar vooral als unieke personen.

jan-willem-bergsma-xuntos-co-founder-2018“Het belangrijkste advies dat ik aan werkgevers kan geven is om hun werknemers niet alleen als ontwikkelaar te leren kennen, maar vooral als unieke personen. Als het niet mogelijk is om externe ontwikkelaars naar uw kantoor uit te nodigen, zorg er dan voor dat u dagelijks met hen communiceert”

Jan Willem Bergsma,
Managing Partner bij Xuntos​
Lees het volledige interview

Voeg een QA Engineer aan uw offshore team toe 

Veel startup eigenaars proberen geld te besparen en huren geen QA ingenieurs in, omdat zij van mening zijn dat ontwikkelaars hun werk eenvoudig zelf kunnen controleren. Maar de werkelijkheid is dat alleen een QA ingenieur uw product volledig kan testen en zelfs het ontwikkelingsproces efficiënter kan maken. Dit is waarom: 

 • Zonder QA ingenieurs weet u nooit hoe buggy uw software echt is. Erg weinig ontwikkelaars zijn geschikt om code te testen zoals een toegewijde QA ingenieur dat doet.
 • Hoe langer u zonder QA ingenieur uw product test, hoe meer technische schulden u verzamelt. En hoe groter de schuld is, hoe meer tijd en kosten u nodig hebt om bugs te fixen als het product klaar is.
 • De aanwezigheid van een quality assurance engineer in het offshore ontwikkelteam kan de kwaliteit van uw samenwerking met ontwikkelaars verbeteren. Dit is mogelijk omdat de QA ingenieur uw vereisten met de ontwikkelaars kan bespreken met behulp dezelfde taal.

lee-parry-ceo-enigma-digital-2018“Expertise moet op het hoogste niveau zijn omdat het beslist of je slaagt of zakt. Als er een gebrek aan technische vaardigheden is in uw team en u beslist om de omvang van uw product te beperken, kan dit tot mislukking leiden.”

Lee Parry,
CEO bij Enigma Digital
Lees het volledige interview

Stop nooit met leren

Het opzetten van een offshore ontwikkelteam gaat niet over het volgen van een handleiding. Om uw samenwerking met het externe team succesvol te houden, moet u uw bedrijfsprocessen veranderen  en aanpassen op basis van de resultaten die u ontvangt. Daarnaast kan het lezen van professionele literatuur ook erg nuttig zijn. Dit zijn de boeken die we aanbevelen: 

 1. Haal het meeste uit de Agile methodologie, blijf innovatief en leer hoe u uw doelgroep kunt bereiken:
  • “The Lean Startup” door Eric Ries
  • “The Lean Product Playbook: How to Innovate with Minimum Viable Products” door Dan Olsen
  • “Agile Contracts: Creating and Managing Successful Projects with Scrum” door Andreas Opelt, Boris Gloger en Wolfgang Pfarl
  • “Kanban and Scrum: Making the Most of Both” door Henrik Kniberg en Mattias Skarin
 2. Om praktische inzichten te krijgen van succesvolle ondernemers: 
  • “Theory of Constraints” door Eliyahu M. Goldratt
  • “Founders at Work: Stories of Startups’ Early Days” door Jessica Livingston.

Over Daxx

Daxx is een technische partner die uitgebreide ontwikkelteams opzet en proces- en technisch advies biedt. Vanaf 1999 hebben we meer dan 300 bedrijven geholpen hun offshore ontwikkelteams in Oekraïne op te zetten, te beheren en behouden. Breid uw technische expertise uit via een eenvoudig en transparant proces:

 1. U specificeert uw bedrijfsbehoeften en de vaardigheden die u zoekt.
 2. Onze recruiters komen bij u met kandidaten die perfect bij uw behoeften aansluiten.
 3. U interviewt kandidaten zelf en selecteert de beste om leden van uw offshore software ontwikkelteam te worden.
 4. We plaatsen uw ingenieurs in een van onze kantoren in Kiev, Kharkiv, Dnipro en Lviv (de grootste technische steden van Oekraïne).
 5. U beheert uw offshore ontwikkelteam direct terwijl wij zorgen voor HR, team behoud, loonstrook, belastingen en alle andere aspecten die iets te maken hebben met het onderhouden van een toegewijd ontwikkelcentrum.

Als u klaar bent om uw ontwikkelteam in Oekraïne op te zetten, kunt u contact met ons opnemen via het onderstaande formulier. 

ЗберегтиЗберегтиЗберегтиЗберегти

Lees ook:

A Guide to Offshore Developer Rates: Where to Hire Offshore Developers?

Four Winning Practices for Managing Your Offshore Software Development Team

5 Outsourcing Success Stories (and 2 Failures) That Any Startup Could Learn From
ЗберегтиЗберегтиЗберегтиЗберегти

Contacten

Leave this empty:

Bel ons

+31 (0) 75 302 0011

 

Zaandijkerweg 8
1521 AX Wormerveer
Nederland

 

Algemene Voorwaarden