Hoe haalt u Tech Talent naar Nederland? | Kennismigranten

Jun 07, 2016

Het positieve startup ondernemersklimaat zet Nederland op voorsprong op alle andere EU-lidstaten in het Startup Nation Scoreboard 2016. Een recent onderzoek suggereert echter dat de vraag van werkgevers naar hoogopgeleide technici in Nederland veel hoger is dan het aantal werkzoekenden in deze sector.

Het tekort aan programmeurs speelt in het hele land en is een belangrijk obstakel voor veel startende ondernemers. Als u ook moeite hebt met het vinden van lokale medewerkers, heeft u wellicht al overwogen om talent aan te trekken uit het buitenland.

Tech werknemers die willen verhuizen naar Nederland om te werken vallen onder de categorie van Kennismigranten.

De IND heeft een procedure ontwikkeld, die zowel u als werkgever als uw toekomstige werknemers moeten doorlopen, voordat ze voor u kunnen werken als kennismigrant.

Als werkgever moet u het grootste deel van het papierwerk voor het overplaatsen van een kennismigrant zelf indienen. Zo ziet het er proces uit:

Stap 1. Word erkend referent

Alleen een organisatie die door de IND erkend is als sponsor, kan de relocatie in gang zetten. Om een ​​erkende referent voor de categorie arbeid worden, moet u een aanvraag indienen. Op dit moment zijn de kosten € 5.138 voor de behandeling van de aanvraag, maar de prijzen worden tweemaal per jaar bijgewerkt (in januari en juli), dus check hier de actuele kosten.

De IND heeft maximaal drie maanden de tijd om uw aanvraag te verwerken, maar normaal gesproken nemen ze een beslissing binnen vier weken.

Stap 2. Teken een arbeidsovereenkomst

Zodra de IND u erkend heeft als sponsor, dient u een arbeidsovereenkomst te ondertekenen met de kennismigrant die u wilt overplaatsen

Bij het opstellen van het contract, moet u in gedachten houden dat uw werknemer moet voldoen aan de wettelijke minimum salariseisen voor kennismigranten. Op dit moment is het minimum maandelijkse inkomen van een kennismigrant is € 3.108 als ze jonger dan 30 zijn, en € 4.240 als ze ouder zijn dan 30. Dit zijn bruto maandsalarissen exclusief vakantiegeld.

Stap 3. Zorg voor een verblijfsvergunning voor de kennismigrant

Afhankelijk van waar uw toekomstige werknemer vandaan komt, moet u wellicht zorgen voor een reguliere verblijfsvergunning, of zowel de verblijfsvergunning als een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv). Dit is een visum dat het mogelijk maakt om Nederland binnen te komen.

Inwoners van de EU / EER-lidstaten en Zwitserland hebben geen verblijfsvergunning nodig om te werken in Nederland.

Inwoners van Australië, Canada, Japan, Monaco, Nieuw-Zeeland, Vaticaanstad, Verenigde Staten en Zuid-Korea hebben geen mvv nodig om naar Nederland te komen, maar moeten wel een verblijfsvergunning hebben.

Als de ontwikkelaar die u wilt inhuren niet de nationaliteit heeft van een van de bovengenoemde landen, dan moet u een gecombineerde aanvraag voor zowel mvv als verblijfsvergunning voor hen indienen. Dit is de zogenaamde procedure  voor toelatings- en verblijf (TEV).

Hoe dan ook, voor beide routes zijn de kosten voor de aanvraag € 881. Als uw werknemer met zijn gezin naar Nederland wil verhuizen, moet u ook een aanvraag voor hen indienen.

Nadat de IND uw aanvraag en alle benodigde documenten heeft ontvangen, duurt het maximaal 90 dagen totdat ze een beslissing hebben genomen. Als de IND positief heeft beslist over de kennismigrant, zal hij het visum binnen drie maanden op moeten halen bij de Nederlandse ambassade in zijn land van herkomst.

Hij heeft dan nog maximaal drie maanden de tijd om naar Nederland komen. Na aankomst zal uw werknemer binnen twee weken zijn verblijfsvergunning op moeten halen bij de IND.

Uw kennismigrant moet ook een tuberculosetest ondergaan, een ziektekostenverzekering nemen en zich registreren bij dienst burgerzaken van de lokale gemeente om legaal in Nederland te mogen verblijven voor de duur van zijn arbeidscontract.

Wat als ik geen erkend referent wil worden?

Misschien is investeren in tijd en geld voor u niet de moeite waard als u slechts één buitenlandse werknemer wilt inhuren. In plaats daarvan kunt u gebruik maken van een bureau dat ervaring heeft met relocatie van Kennismigranten en uw medewerker via hen inhuren. Zij nemen dan al het regelwerk voor de relocatie op zich.

"Onze klanten hoeven alleen de developer van hun keuze te selecteren uit een shortlist, te interviewen, en goed te keuren. De rest doen wij", zegt Noud Bongers, Business Support Manager bij Daxx, een Nederlands bedrijf dat relocatie van o.a. Oekraïense ontwikkelaars naar Nederland verzorgt en ook offshore development teams in Oekraïne opzet.

"Gedurende het relocatieproces, zorgen wij overal voor, zoals het verkrijgen van een geldige werkvergunning en het indienen van al het papierwerk voor immigratie. Wij ondersteunen kennismigranten in het zoeken naar accommodatie en het inschrijven bij de gemeente. Ook houden we uw werknemer op onze payroll, "voegt Noud toe. "We hebben 17 jaar succesvolle ervaring".

Relocatie van een buitenlandse programmeur met een bedrijf als Daxx is een goede oplossing als de IND uw aanvraag afwijst, of als u zich gewoon niet wil verdiepen in al het papierwerk van het relocatieproces.

Handige links

Kennismigranten

Kosten

Inkomenseisen

Formulieren en Brochures

Over Daxx

Daxx is een Nederlands IT-bedrijf dat bedrijven helpt aan geschoolde en ervaren software engineers. Wij bouwen en onderhouden software ontwikkelteams in Oekraïne, en verzorgen relocatie van developers naar Nederland. Meer dan 65 klanten uit 17 landen hebben al gekozen voor Daxx als partner top techtalent in te huren.

Contacten

Leave this empty:

Bel ons

+31 (0) 75 302 0011

 

Zaandijkerweg 8
1521 AX Wormerveer
Nederland

 

Algemene Voorwaarden