Zó bouw je een geweldig Agile-team

Jul 27, 2016

We kennen allemaal wel dat geweldige gevoel wanneer u en uw team samen naar iets groots toewerken. Dat is het gevoel van opwinding en betrokkenheid wanneer iedereen één doel heeft.

Teamwork en samenwerking vormen de kern van Agile. Dat gezegd zijnde, het hebben van gemeenschappelijke doelen en waarden alleen is niet genoeg om een top agile ontwikkelteam op te bouwen.

Er is geen magische formule voor het perfecte agileteam. Sommigen gebruiken scrum, anderen geven de voorkeur aan kanban. Terwijl agile puristen aandringen op co-locatie, begrijpen veel bedrijven (net als wij) dat agile ontwikkeling net zo effectief werkt voor geografisch verspreide teams. Dus hoe weet u dat uw team is op weg naar succes? Lees het hier.

1. Geef uw team de tijd om zich te ontwikkelen

Veel projectmanagers realiseren zich niet dat het simpelweg kiezen voor Agile als basismethodologie voor het team het niet vanzelf geweldig maakt. Agile teams hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen. Theoretici citeren vaak ‘Tuckman’s stages of group development’ om de belangrijkste fasen van groei van agile teams te beschrijven.

A. Formatie. Teamleden begrijpen hoe beslissingen worden genomen, het doel van het project is duidelijk, maar er bestaan nog geen sterke banden tussen de teamleden.

B. Storming. Teamleden begrijpen hoe beslissingen worden genomen, het projectdoel is duidelijk, maar de teamrelaties zijn nog steeds wazig.

C. Norming. Teamleden hebben een goed begrip van teamrelaties, zetten zich in voor teamdoelen en beginnen reeds vastgestelde processen te optimaliseren.

D. Uitvoering. Het team doet het goed en werkt soepel met een minimum aan toezicht en ze kunnen onafhankelijk strategische beslissingen te nemen. Dit is de fase waarin een ontwikkelingsteam echt top gaat presteren. Teamleden vertrouwen elkaar en begrijpen elkaars sterke punten, en u merkt dat de productiviteit sterk stijgt.

Houd er echter rekening mee dat u de uitvoerende fase niet zult bereiken als u de agile teamstructuur te vaak verandert. Wanneer een nieuw lid zich bij het team voegt, of iemand het team verlaat, gaat het team terug naar het formatiestadium omdat het zich moet aanpassen aan de verandering.

2. Volg duurzame ontwikkelvoorbeelden

Efficiënte agile / scrum teams houden altijd vast aan goede ontwikkelvoorbeelden, inclusief continue integratie, taakverdeling, frequente code reviews, en regelmatige releases.

Als u denkt dat geen tijd voor dit alles te hebben, maak er tijd voor, want het is de moeite waard. Uw ontwikkelaars hebben de vrijheid om software duurzaam te ontwikkelen, terwijl u een betere kwaliteit van het product op de markt krijgt. Het is een win-win situatie voor iedereen.

3. Start continu begeleiden en kennis delen

Werken in een team creëert de perfecte omgeving voor medewerkers om te leren van elkaar. Gedeelde vaardigheden stellen een team in staat om zeer verschillend werk te doen. Door elkaar te ondersteunen komt ieder teamlid op een hoger niveau. Het voorkomt ook dat een lid van het team onvervangbaar wordt, zodat knelpunten in het ontwikkelingsproces worden voorkomen.

Bij begeleiding betekent het niet alleen dat de minder ervaren ontwikkelaars leren van de seniors. Het hele team moet leren van elkaar, zodat de impact ervan als geheel groter is dan de impact van de afzonderlijke delen.

Bouw uw developmentteam in Oekraïne met Daxx en maximaliseer zijn efficiency met onze Agile consulting en training. Voor meer informatie stuurt u ons een bericht via onderstaand formulier.

Contacten

Leave this empty:

Bel ons

+31 (0) 75 302 0011

 

Zaandijkerweg 8
1521 AX Wormerveer
Nederland

 

Algemene Voorwaarden