Hoe kunt u een Offshore Ontwikkelteam Inhuren en Tevreden Blijven met de Resultaten

Mar 13, 2018

igor-tkach-daxx-cto-hoofdschotAls de technische directeur (CTO) bij Daxx, beheert Igor Tkach software ontwikkelingsactiviteiten voor meer dan 80 klanten die vooral in West-Europa en de Verenigde Staten zitten. Hij controleert complexe projecten in verschillende sectoren en helpt ondernemers hun managementpraktijken te verbeteren en de laatste technologieёn toepassen.

Ik spreek tech-ondernemers en CTO’s elke dag. Als het om outsourcing software ontwikkeling gaat, splitsen ze op in twee kampen — degene die er sceptisch over zijn, en degene die erbij zweren.

Dus sceptici, dit artikel is voor jullie. Ik ga vertellen hoe u software ontwikkeling op de juiste manier kunt outsourcen zodat u van de voordelen van een offshore tech team kunt genieten.

Verschillende locaties onderzoeken

offshore-outsourcing-bestemmingen

Kostenreductie is niet de enige reden waarom bedrijven outsourcen. Flexibiliteit en beschikbaarheid zijn net zo belangrijk. Hoewel deze punten in aanmerking moeten worden genomen bij het kiezen van uw offshore locatie, raad ik aan allereerst voor de kwaliteit te kiezen.

Bekijk de rangorde van top outsourcing bestemmingen, kies een paar die het meest veelbelovend lijken en onderzoek ze zorgvuldig. Wat voor arbeidsethos is er in die landen? Hoeveel technische universiteiten hebben ze? Hebt u ooit gehoord van succesvolle startups die daar ontstaan zijn? Hebben grote bedrijven R&D-kantoren in deze landen? Hoe gaat het met het Engels op het technische terrein? Dit zijn erg belangrijke vragen.

10 redenen waarom Oekraïne de perfecte bestemming is voor outsource nearshore Software Ontwikkeling

Of nog beter, u kunt uw professionele netwerk checken, misschien is er iemand die met deze landen werkt en hun ervaring kan delen.

U kunt het liefst een plek vinden, die het minimale tijdsverschil met u heeft. Maar dat moet niet op de eerste plaats in uw prioriteitenlijst staan. U zal kunnen werken met verschillende tijdzones met een iteratieve benadering tot software ontwikkeling.

Vind een goede leverancier en behandel hem als uw partner

/outsourcing-provider

Als het om offshore software ontwikkeling gaat, bestaan er drie samenwerkingsverbanden — het werk met freelancers, traditionele outsourcing en uitgebreid teamverband.

Ik ga er niet over het werk met freelancers hebben, ik ga de aandacht focussen op de andere twee samenwerkingsverbanden. Ik ga ook niet vertellen welk verband beter of slechter is, omdat  beide succesvol kunnen worden toegepast, afhankelijk van uw specifieke behoeften.

De meeste mensen zijn bekend met traditionele outsourcing. U vindt een provider, geeft uw eisen, de provider wijst het project aan een ontwikkelteam toe, u ondertekent de papieren en het team begint te werken. Binnen dit samenwerkingsverband kunt u niet kiezen wie aan uw product werkt, en u hebt weinig controle over het ontwikkelproces. De projectmanager van de vendor controleert uw team, en u zal deelnemen alleen aan de verduidelijking en goedkeuring van de resultaten.

Het uitgebreide teamverband geeft u daarentegen 100 % controle over het ontwikkelproces. De vendor is een bemiddelaar die uw bedrijfsbehoeften analyseert en helpt het offshore software ontwikkelteam te structureren op de manier die het best voor uw product is. Alleen u kunt de leden van uw ontwikkelteam bepalen en controleren.

Voordat u de beslissing maakt, raad ik u aan om een lijst met de belangrijkste vragen over uw potentiële partner te maken. Hier zijn enkele tips voor u:

  • Heeft de vendor een goed managementsysteem?
  • Zijn ze gecertificeerd?
  • Hoe omgaan ze met risico’s?
  • Hebben ze verticale en technische bedrijf specialisaties?
  • Wat was het grootste succes en mislukking van de vendor in het afgelopen jaar?

Bekijk uw vendor’s lijst met bekende namen. Vergeet u niet om de feedbacks van de medewerkers op de websites te lezen. Of u kunt het liefst het kantoor van de vendor bezoeken. Kijk maar even rond, maak een praatje met de medewerkers en vraag hen of ze tevreden met hun werk zijn.

Huur de juiste mensen in

inhuren-gemotiveerde-offshore-ontwikkelaars

Het geheim van een succesvol software product is bekend: het is een team van professionele en gemotiveerde ontwikkelaars. Het kan moeilijk zijn om zo’n ontwikkelaars te vinden, dus hier zijn een paar tips:

  1. Zorg ervoor dat u een professionele recruiter hebt die precies begrijpt wat de bedrijfsdoelen zijn en wie u zoekt. Dat zal uw tijd sparen en slechte keuze voorkomen.
  2. Probeer zelf deel te nemen aan de sollicitatie. U moet zeker zijn dat een kandidaat geschikt is voor de bedrijfscultuur.
  3. Soft skills zijn net belangrijk (of zelfs belangrijker) als technische vermogens, negeer dus ze niet. Stel maar open-ended vragen en let op de lichaamstaal en communicatiestijl van de kandidaat.

Voor meer uitgebreide informatie lees ons artikel over hoe u snel de juiste inhuren beslissing kunt nemen.

Zet het ontwikkelproces in de goede richting

ontwikkelingsproces

Zodra u een perfect team krijgt, kunt u uw ontwikkelingsplan realiseren. Om zeker te zijn dat het effectief is, probeer alle mogelijke obstakels tussen u en uw offshore software ontwikkelteam te voorspellen en de oplossing te bedenken.

U weet bijvoorbeeld dat afgelegen werkafspraken hangen af van communicatiehulpmiddelen. Daarom moet u ervoor zorgen dat uw hulpmiddelen voor videoconferenties, taak tracking, screen sharing en instant messaging betrouwbaar en goed ingesteld zijn.

Om misverstanden op de eerste fasen van software ontwikkeling te vermijden, raad ik u aan om de rollen en verantwoordelijkheden van alle teamleden te bepalen. Bepaal eerst wie de rol van de producteigenaar zal spelen. Deze persoon is verantwoordelijk voor de communicatie met klanten en belanghebbenden. De producteigenaar moet over een grondige kennis van de behoeften van uw klant beschikken en deze behoeften duidelijk doorgeven aan het ontwikkelteam.

Een ander ding, dat het ontwikkelproces efficiёnter laat functioneren, is de methodologie voor software ontwikkeling. Scrum is mijn favoriet. Deze methode werkt goed in veranderende omgevingen omdat het snelle reacties op wijzigingen mogelijk maakt.

Aan de andere kant, Agile methodes zijn niet geschikt als u een strikt bepaalde scope hebt. Daarom is het altijd beter om uw zakelijke context te analyseren voordat u de definitieve beslissing neemt.

U moet de aandacht besteden aan het plannen. Let op twee hoofdprocessen: presentatie en levering. Hebt u een idee hoe u voor een goede presentatie zorgt en levering accepteert?

De Scrum-methode bevat al het antwoord. Met deze benadering kan de producteigenaar up-to-date blijven met een multifunctioneel ontwikkelteam met behulp van standaard bijeenkomsten en andere dingen. Als u zich aan Scrum houdt, zal uw vergaderschema ook dagelijkse planning, achterstanden verfijning, sprint review en retrospectieve vergaderingen bevatten. Als u een ander proces volgt, moet u nog steeds vergaderingen plannen en werk beoordelen, evenals voor dagelijkse communicatie. Uw ontwikkelingsmethodologie zal samen met uw team veranderen als u een continu verbeteringsproces op de juiste manier organiseert.

Om meer over de beste praktijken voor offshore team management te leren kennen, download onze guide: vul de formulier in aan het eind van dit artikel.

Promoot de kernwaarden van uw bedrijf

offshore-ontwikkelingsteam

Het kiezen van de methode, plannen de ontwikkelprocessen en bepalen rollen en verantwoordelijkheden zijn erg belangrijke processen. Maar ze zullen niet werken als u geen goede bedrijfscultuur vaststelt.

Ik adviseer u deze vijf kernwaarden binnen uw team cultuur te promoten: Verplichting, Focus, Openheid, Respect en Moed.

Blijf altijd proactief en deel uw ideeёn met de andere teamleden. Hoe meer toewijding u geeft, hoe meer toewijding u terugkrijgt.

Zorg ervoor dat uw team de doelen net zo duidelijk als u ziet. Deel uw visie met het team.

Promoot moed en openheid — uw team hoeft niet bang te zijn om fouten te maken.

Ten slotte, u moet uw team respecteren en proberen hen af en toe op het kantoor bezoeken.

Het maakt eigenlijk niet uit waar deze bijeenkomsten plaatsvinden: jullie kunnen roadmaps updates overleggen of gewoon plezier hebben in een in informele omgeving, het is belangrijk dat u tijd samen met uw team doorbrengt.

Ik hoop dat u mijn tips nuttig zal vinden en genieten van de samenwerking met een remote team. Ik zal graag uw mening over dit onderwerp lezen in de comments.

Als u hulp nodig hebt om uw eigen offshore ontwikkelteam te creёren, zou ik u graag ermee helpen — laat uw contactgegevens in de comments achter, en een van mijn collega’s zal binnenkort met u contact opnemen.

Contacten

Leave this empty:

Bel ons

+31 (0) 75 302 0011

 

Zaandijkerweg 8
1521 AX Wormerveer
Nederland

 

Algemene Voorwaarden